Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές μετά από δύο σερί ανόδους

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει η μετάλλαξη όμικρον. Ισχυρή άνοδος για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά από δύο σερί ανόδους στον απόηχο των καλών ειδήσεων αναφορικά με την μετάλλαξη «όμικρον η οποία μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική αλλά τουλάχιστον τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά σε σχέση με την μετάλλαξη «δέλτα».

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανέφερε ότι η παραλλαγή δείχνει να είναι πιο ήπια από προηγούμενα στελέχη, αλλά διαδίδεται πιο γρήγορα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,59% στις 477 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,01% στις 7.338 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,80% στις 15.687 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,72% στις 7.014 μονάδες.

Στο μεταξύ, τις σοβαρές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη.

Η πρώτη από αυτές τις απειλές, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, είναι η κλιματική αλλαγή. Χαρακτήρισε την απειλή ως «καθοριστική πρόκληση για τη γενιά μας», περιγράφοντας δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανθεκτικότητα. Αυτοί οι τρόποι είναι οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως περιβαλλοντικές καταστροφές και η άτακτη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Δεύτερον, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ενέχουν συστημικούς κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, καθώς μπορεί να αλλοιώσουν τις υπάρχουσες πληροφορίες και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1% στα 72,78 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.782 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1327.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v