Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές, ενισχύεται 6% το φυσικό αέριο

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 3,3%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 2,7%, η Μαδρίτη 2,3% και το Μιλάνο 2,4%. Υπάρχουν κάποιες «θετικές μετακινήσεις» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δηλώνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές, ενισχύεται 6% το φυσικό αέριο

Ισχυρή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή. Στο επίκεντρο των επενδυτών οι δηλώσεις Πούτιν για θετική στροφή στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η επιθετική έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Υπάρχουν κάποιες «θετικές μετακινήσεις» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δηλώνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι οι δυτικές κυρώσεις κάνουν τη χώρα του ισχυρότερη. H δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι εννοεί. Συμπλήρωσε πάντως ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 3,3%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 2,7%, η Μαδρίτη 2,3% και το Μιλάνο 2,4%. Ανοδο 6,6% σημειώνει η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και τις πρωινές ώρες υποχωρούσε 6%. Κέρδη πάνω από 1% για το αργό, στα 107 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό και στα 111 το μπρεντ.

Στην οικονομική ειδησεογραφία, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο ετήσιο 7,9% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1982, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας ώθησε τις τιμές στα ύψη.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο μπαράζ των δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, έχουν επιδεινώσει τις πιέσεις στις τιμές που ήδη προκαλούσαν πονοκεφάλους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο υψηλός πληθωρισμός ενίσχυσε τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο του 2022, εάν τα οικονομικά στοιχεία το δικαιολογήσουν, νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο πόλεμος θα έχει «ουσιαστική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v