Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν τα πάνω τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικό γύρισμα παρά τις ανησυχίες για πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης από την προοπτική απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση. Ανοδος 1,7% για τον DAX και 2% στο Παρίσι. Αλμα 13% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, κέρδη 3% για το πετρέλαιο.

Πήραν τα πάνω τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, θετικά ωστόσο γυρίζουν λίγα λεπτά μετά την έναρξη συνεδριάσεων. 

Η προοπτική απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση τροφοδοτεί τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού - μια περίοδο αργής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό - για την παγκόσμια οικονομία.

Στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως, χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες». 

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από μεγαλύτερες αποστάσεις σε ουκρανικούς στόχους αυξάνουν τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται και τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε το Πεντάγωνο, χωρίς να αναφέρει ότι οι απώλειες αμάχων είναι σκόπιμες.

Κέρδη πάνω από 3% για το αργό

Κοντά σε υψηλά 14 ετών οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δράσουν μόνες τους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αντί να συνεργαστούν με συμμάχους στην Ευρώπη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ευρύτερη διακοπή των προμηθειών αργού.

Αργά τη Δευτέρα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση αν και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, απέρριψε τα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 3%, στα 123 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,6%, φτάνει στα $127,59.

Αλμα 8% κάνει το παλλάδιο, στις $3.135, κατά 3,7% ενισχύεται η πλατίνα, στα $1.157,20, ενώ κέρδη 1,4% καταγράφει ο χρυσός, στις $2.023,70.

Ανηφορίζει 13% το φυσικό αέριο

Να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 απείλησε η Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στις ενεργειακές αγορές και να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή ακόμη περισσότερο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα που «αντανακλούν» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ -- ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποθέσεις -- σε τηλεοπτική ομιλία αργά τη Δευτέρα. Είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και ότι ο αγωγός λειτουργεί επί του παρόντος «με την πλήρη δυναμικότητά του».

Αλμα 13,6% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις συναλλαγές της Δευτέρας, στα 258,280 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v