Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, οι οικονομικές προβλέψεις από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, ο πληθωρισμός και τα εταιρικά αποτελέσματα συνθέτουν το σκηνικό στις αγορές σήμερα. Aνοδος 0,3% για τον DAX.

Θετικά vibes στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αξιολογούν τις τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σύγκρουση έχει εισέλθει σε δεύτερη φάση στην οποία έχουν ξεκινήσει σκληρές μάχες στα ανατολικά της χώρας.

Η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς είχε ξεκινήσει, με ανώτατο αξιωματούχο να την περιγράφει ως τη «δεύτερη φάση» του πολέμου. Οπως μεταδίδει το CNBC, η ανατολική πόλη Κρεμίνα έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων την Τρίτη, δήλωσε ο περιφερειάρχης της, σηματοδοτώντας την πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται σε αυτή τη φάση του πολέμου.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τις τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, λέγοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό». Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, επικαλούμενη την πίεση που άσκησε στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

H εικόνα στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αλμα 30,9% έκανε ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στη Γερμανία. Όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια βάση. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 25,9% και τον Ιανουάριο κατά 25,0%.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, το Netflix σχεδιάζει να δημιουργήσει μια έκδοση της υπηρεσίας του σε χαμηλότερη τιμή που θα έχει διαφημίσεις, σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή για την εταιρεία streaming ταινιών και σήριαλ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Co-Chief Executive Officer Reed Hastings έφερε το θέμα της υπηρεσίας με διαφημίσεις σε μια κλήση την Τρίτη με τους επενδυτές, αφού το Netflix ενημέρωσε ότι είχε απώλεια 200.000 πελατών το πρώτο τρίμηνο. Ηταν η πρώτη τέτοια πτώση σε μια δεκαετία -- και προέβλεψε περαιτέρω απώλειες πελατών κατά 2 εκατομμύρια αυτό το τρίμηνο.

Η Credit Suisse Group αναμένει απώλειες στα κέρδη πρώτου τριμήνου μετά από αυξημένες προβλέψεις, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ελβετική τράπεζα.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ενημέρωσε ότι οι προβλέψεις που σχετίζονται με μια σειρά νομικών θεμάτων που είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως, τα οποία προήλθαν όλα πριν από μια δεκαετία, θα αυξηθούν κατά περίπου 600 εκατ. ελβετικά φράγκα (631 εκατ. δολάρια) σε συνολικά περίπου 700 εκατ. φράγκα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v