Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Τρίτη σερί πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Επιμένουν ανοδικά οι τιμές πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά το άγριο sell off στη Wall Street την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Dow Jones έχασε πάνω από 1000 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» σχεδόν 5%.

Στο μεταξύ, οι Financial Times γράφουν ότι έχει διαμορφωθεί η δυναμική ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, στην προσπάθεια να τιθασεύσει την εκτίναξη του πληθωρισμού καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να τερματίσουν σχεδόν μια οκταετία αρνητικού κόστους δανεισμού.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα δείχνουν πιο δεκτικοί στην αύξηση επιτοκίων τους επόμενους μήνες, μετά από αιτήματα των «γερακιών» του διοικητικού συμβουλίου να δράσουν έγκαιρα, πριν να είναι αργά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, κάλεσε τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην καθυστερήσουν να αυξήσουν τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, , η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε 3,9% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ανέφερε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό κινήθηκε καθοδικά κατά 3,5%.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,91% στις 429 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,54% στις 7.387 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,64% στις 13.674 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,73% στις 6.258 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει άνοδο 2,2% στα 113,40 δολάρια και η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 2,5% στα 111,04 δολ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,6% στα 1.886 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,0571 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v