Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την πιο ήπια στάση της Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δύο δεκαετίες. Απέκλεισε ωστόσο πιο επιθετικές αυξήσεις σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την πιο ήπια στάση της Fed

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, ακολουθώντας το παγκόσμιο κλίμα, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσε τις εικασίες για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 2,2%, το Λονδίνο 1,5%, το Παρίσι 2,3%, η Μαδρίτη 1,6% και το Μιλάνο 2,1%.

Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς αναζητά να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 40 ετών. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει επίσης τη μείωση του ισολογισμού της τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε πιο επιθετικές αυξήσεις σε μελλοντικές συνεδριάσεις πολιτικής, προκαλώντας ράλι ανακούφισης στη Wall Street.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν επίσης άνοδο κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Πέμπτης μετά την απόφαση της Fed, με τις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας να οδηγούν τα κέρδη κατά την επιστροφή τους στις συναλλαγές μετά από αρκετές ημέρες αργιών.

Η εστίαση στην Ευρώπη την Πέμπτη θα στραφεί στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση της εκτίναξης των τιμών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει επίσης στο ραντάρ των επενδυτών. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να ανανέωσαν την επίθεσή τους στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών μαχητών στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρότεινε σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία. Ενεργειακά αποθέματα για την Ασία ψάχνει η Ιαπωνία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του θα συζητήσουν στο Λονδίνο σχέδιο υποστήριξης των ασιατικών κρατών, έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο. Δηλώνει ωστόσο ότι θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει την ΕΕ σε εμπάργκο.

Τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν να καθοδηγούν τις κινήσεις των μετοχών στην Ευρώπη. Υψηλά κέρδη πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell την Πέμπτη λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, τροφοδοτώντας εκκλήσεις για έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να βοηθήσουν τα βρετανικά νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ενέργειας.

Μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από ό,τι αναμενόταν ανακοίνωσε η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, καθώς το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων ήταν χτύπημα παρά την άνοδο της ταξιδιωτικής ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών για την Covid-19.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v