Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός κοκκινίζει τις ευρωαγορές

Απώλειες 2,1% για τον DAX. Ανησυχίες για πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων πυροδοτεί ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Αναπάντεχη συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάρτιο. Νέο ράλι κάνουν οι τιμές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

Ο πληθωρισμός κοκκινίζει τις ευρωαγορές

Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι διεθνείς αγορές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

H Φρανκφούρτη χάνει 2,1%, το Λονδίνο 2,2%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,6%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο κι εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλό 40 ετών του 8,5%.

Η μέτρηση του Απριλίου, η οποία αντιπροσωπεύει μία ελαφρά χαλάρωση από την κορύφωση του Μαρτίου, ήταν επίσης μεγαλύτερη από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 8,1%. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού όπως και οι αγορές σε Ασία-Ειρηνικό.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναπάντεχη συρρίκνωση σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο, καθώς το κόστος ζωής οδήγησε τους καταναλωτές σε περικοπή δαπανών. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Φεβρουάριο, όταν η ανάπτυξη ήταν σταθερή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Το συμβόλαιο αναφοράς αυξήθηκε έως και 11% καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι ροές από τη Ρωσία ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω σήμεραεν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ των δυο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v