Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Σε καθοδικό κανάλι παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να «βουλιάζει» 1,8%. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές σε συνέχεια της χθεσινής «βουτιάς» στη Wall Street που προκάλεσαν οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Βρετανία ανακοίνωσε πληθωρισμό τον Απρίλιο σε υψηλό 40 ετών και συγκεκριμένα στο 9% καθώς οι τιμές τροφίμων και ενέργειας παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,37% στις 427 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,82% στις 7.302 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,90% στις 13.882 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,26% στις 6.272 μονάδες.

Νωρίτερα, εκτεταμένη ανησυχία για την εξάπλωση του πληθωρισμού εξέφρασαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας τη συνέχιση της εξομάλυνσης της πολιτικής, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 14ης Απριλίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο υψηλό ρεκόρ του 7,4%, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση τα σχέδια να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, αλλά διατήρησε έναν κατά τα άλλα μη δεσμευτικό τόνο, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε άλλες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων, που παραμένουν βαθιά αρνητικά.

Στο μεταξύ, η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα στην ευρωζώνη παρέμεινε σε σταθερό επίπεδο σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στον τομέα των κατασκευών στην ευρωζώνη και στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 3,3% και 4,1% τον Μάρτιο, αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει άνοδο 1,4% στα 110,58 δολάρια και η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 0,8% στα 110,50 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1,5% στα 1.843 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 1,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0588 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v