Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρούν ανοδικά οι ευρωαγορές, «μαύρη» εβδομάδα

Προσπάθεια ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε μια "μαύρη" εβδομάδα. Oι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό τροφοδότησαν φόβους για ύφεση.

Αντιδρούν ανοδικά οι ευρωαγορές, «μαύρη» εβδομάδα

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σε μια εβδομάδα βαριών απωλειών μετά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 1,1%, ο γερμανικός DAX ανεβαίνει 1,3% και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση 2,5% εν μέσω παγκόσμιου sell off μετοχών, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες για να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό τροφοδότησαν φόβους για ύφεση, σε μια "μαύρη" εβδομάδα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip υποχωρεί περισσότερο από 4% σε εβδομαδιαία βάση. «Η εβδομάδα που άλλαξε την πορεία των κεντρικών τραπεζών», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Economist, σε σχόλιο για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις οικονομίες και στις αγορές παγκοσμίως.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Fed αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, προτού η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εκπλήξει τις αγορές με την πρώτη της αύξηση από το 2007 και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να πραγματοποιήσει την πέμπτη διαδοχική άνοδο επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού της ευρωζώνης, μια κίνηση που στοχεύει να κατευνάσει τους φόβους για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, καθώς χτυπιούνται τα κρατικά ομόλογα και ιδιαίτερα οι τίτλοι του ευρω-Νότου ανεβάζοντας απότομα το κόστος του δημόσιου δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v