Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό διεθνές μομέντουμ ακολουθούν οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη οριακά ενώ το Μιλάνο χάνει 0,5%. Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου.

Το θετικό διεθνές μομέντουμ ακολουθούν οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τη θετική τάση που παρατηρήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,1%, η Μαδρίτη οριακά ενώ το Μιλάνο χάνει 0,5%.

Το υψηλότερο άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα έρχεται αφότου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο κατά 2,6% την περασμένη Παρασκευή, σημειώνοντας την καλύτερη μέρα του σε περισσότερους από τρεις μήνες.

Ωστόσο, παρά το θετικό τέλος, η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από πιο ασταθείς συναλλαγές καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τους κινδύνους που ενέχει ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι φόβοι για οικονομική ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και τροφίμων, λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Η προοπτική πιο επιθετικής σύσφιξης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχει τρομάξει τις αγορές και έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για ύφεση, κάτι που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είπε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν μια «πιθανότητα», καθώς επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «σθεναρά δεσμευμένη» να φέρει μείωση του πληθωρισμού.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μαζί με τους ηγέτες των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, συμμετέχει στην τριήμερη σύνοδο κορυφής που άρχισε την Κυριακή, στην οποία η Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Την ώρα που οι ηγέτες των G-7 βρίσκονται στη Γερμανία, η ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου χτυπήθηκε για άλλη μια φορά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, αρκετούς μήνες μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη για να επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό διατηρείται στα 107 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ στα $113.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v