Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά κλείνουν εβδομάδα αστάθειας οι ευρωαγορές

Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η επιθετική πορεία σύσφιξης της πολιτικής έχει πυροδοτήσει φόβους για ύφεση.

Θετικά κλείνουν εβδομάδα αστάθειας οι ευρωαγορές

Ανοδικά κλείνουν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αξιολογούν τον πληθωρισμό και τους φόβους για οικονομική ύφεση. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 1,1%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο 0,6%.

Αυξάνονται απότομα οι κίνδυνοι να μπουν σε ύφεση ΗΠΑ και Ευρώπη, προειδοποιούν οικονομολόγοι ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βαυαρία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οικονομολόγοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δήλωσαν ότι έγιναν ολοένα και πιο απαισιόδοξοι μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα.

Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή θα τεθούν υπό έλεγχο καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων -ιδίως του πετρελαίου, αλλά και του χαλκού- υποχώρησαν απότομα τις τελευταίες ημέρες. Η ενέργεια και τα τρόφιμα υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η επιθετική πορεία σύσφιξης της πολιτικής έχει πυροδοτήσει φόβους για ύφεση, κάτι που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είπε στο Κογκρέσο την Τετάρτη ότι ήταν μια «πιθανότητα», καθώς επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «σθεναρά δεσμευμένη» στη μείωση του πληθωρισμού.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με οδηγό τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και τον Kospi της Νότιας Κορέας. Στις ΗΠΑ, τα futures καταγράφουν άνοδο, καθώς η Wall Street δείχνει να έχει μια σπάνια θετική εβδομάδα εν μέσω ενός απαιτητικού πρώτου εξαμήνου του έτους.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, όπως αποκάλυψαν νέα στοιχεία από την ερευνητική εταιρεία GfK την Παρασκευή, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μια σπειροειδή κρίση κόστους ζωής για τα νοικοκυριά.

Κατά 0,5% υποχώρησε ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η πτώση ήταν μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη διπλό πλήγμα καθώς το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του έχασε δύο βασικές ενδιάμεσες εκλογές από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Οι ήττες στις δύο εκλογικές περιφέρειες στα αντίθετα άκρα της Αγγλίας - που θεωρήθηκαν ως δοκιμασία της θέσης του Τζόνσον μετά το σκάνδαλο «partygate» και εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής - προκάλεσαν την άμεση παραίτηση του προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό διατηρείται στα 104 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ ελαφρώς χαμηλότερα, στα $109.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v