Πολιτική κρίση-Ιταλία: Απώλειες 2,4% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Τις υψηλές τιμές καταναλωτή που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ αξιολογούν οι επενδυτές. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ιταλία - σήμερα διεξάγεται ψήφος εμπιστοσύνης, με τον Ντράγκι να στέλνει σήμα παραίτησης αν δεν λάβει στήριξη.

Πολιτική κρίση-Ιταλία: Απώλειες 2,4% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Βαθαίνει η πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και παρακολουθούν την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Ο DAX χάνει 1%, ο FTSE 100 επίσης, όπως και ο CAC στο Παρίσι, o IBEX στη Μαδρίτη 1,5%, o MIB στο Μιλάνο 2,4% - ο τραπεζικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο κάνει βουτιά 4%. Πτώση 1,1% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα θερμότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας γενικός δείκτης μέτρησης των καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 9,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones 8,8%.

Αυτό σηματοδότησε άλλον έναν μήνα με τον πιο υψηλό πληθωρισμό από το 1981. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο αποκαλούμενος δομικός δείκτης αυξήθηκε ετησίως κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 5,7%.

Η ανάγνωση θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική της αύξηση από το 1994.

Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης στην Ιταλία

Σε πιο βαθύ κόκκινο το ιταλικό χρηματιστήριο, με το βλέμμα στην κυβερνητική κρίση της χώρας. Δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας σε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα Πέμπτη, αυξάνοντας την προοπτική παραίτησης του πρωθυπουργού και οδηγώντας ενδεχομένως σε πρόωρες εκλογές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Τζουζέπε Κόντε είπε στους βουλευτές αργά την Τετάρτη ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων του, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στον συνασπισμό του Ντράγκι, θα μποϊκοτάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία η κυβέρνηση ζήτησε για ένα πακέτο βοήθειας. Ο Ντράγκι έστειλε σήμα ότι θα παραιτηθεί εάν ο Κόντε δεν τον στηρίξει.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v