Το θετικό διεθνές μομέντουμ ακολουθούν οι ευρωαγορές

Οι traders στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα είναι λιγότερο επιθετική στην επερχόμενη συνεδρίασή της. Οι πληροφορίες τη θέλουν να ανεβάζει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης κι όχι κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Το θετικό διεθνές μομέντουμ ακολουθούν οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,3%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 1,4% και το Μιλάνο 1,5%.

Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν εξαϋλωθεί από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν το μπουμ στις αρχικές δημόσιες προσφορές νωρίτερα στην πανδημία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, πάνω από 30 fintechs έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ από την αρχή του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του CB Insights, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε εταιρείες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την στροφή προς την ψηφιοποίηση που επιταχύνθηκε από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξάνουν τα χρέη τους, για να καλύψουν το κόστος της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οπως σημειώνει το Bloomberg, το συνολικό τους χρέος, το οποίο κινείται ανοδικά από την πανδημία, έχει διογκωθεί φέτος σε πάνω από 1,7 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα 50% σε σχέση με πριν από το 2020.

Η θετική κίνηση έρχεται εν μέσω πιο δυναμικού παγκόσμιου κλίματος. Στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα άνω του 2%.

Το ράλι ανακούφισης της Παρασκευής ήρθε καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα είναι λιγότερο επιθετική στην επερχόμενη συνεδρίασή της. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα, αντί για μεγαλύτερη αύξηση, πλήρους ποσοστιαίας μονάδας που είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές.

Οι φόβοι για ύφεση κυριάρχησαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν ότι η επιθετική δράση της Fed - σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών - θα οδηγήσει τελικά την οικονομία σε ύφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 9,1% τον Ιούνιο - η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη με τον δείκτη να φτάνει στο πιο υψηλό από το 1981. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε τους traders να στοιχηματίσουν ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v