Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. Οριακή πτώση για τον γερμανικό δείκτη DAX 30. Σε ανοδική τροχιά η τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτό το σημαντικό βήμα επισπεύδει τη μετάβαση από το ισχύον διευκολυντικό, σε υψηλό βαθμό, επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής προς επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%, σημειώνει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

«H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έχει στόχο να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να περιοριστεί η ζήτηση.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίων δεν θα είναι αναγκαστικά 75 μονάδες βάσης.

Επισήμανε, επίσης, ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμα στο «ουδέτερο» επίπεδο.

Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα επαναξιολογεί τακτικά τη νομισματική της πολιτική, με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,50% στις 414 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.262 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 12.904 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 6.125 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 2,2% στα 83,73 δολ, ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,5% στα 1,719 δολ.

Παράλληλα, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,6% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9952 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v