Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ενέργεια και οικονομία

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,4%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 1,7%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο 2,3%. Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της αργίας Labor Day. Ράλι 25% γαι το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, κέρδη πάνω από 2% για τις τιμές πετρελαίου.

Βουτιά στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ενέργεια και οικονομία

Ισχυρές απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναλογίζονται τους οικονομικούς κινδύνους στην περιοχή.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,4%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 1,7%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο 2,3%. Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές σήμερα λόγω της αργίας Labor Day.

Στο 0,99 δολάριο αλλάζει χέρια το ευρώ σήμερα Δευτέρα, καθώς το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα δέχεται χτύπημα από τις ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ μετά την πλήρη διακοπή της προμήθειας αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Gazprom.

Την ανακοίνωση της Gazprom να κρατήσει κλειστή την ροή του Nord Stream 1 επικαλούμενη βλάβη σε τουρμπίνα τιμολογεί σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Οι τιμές στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, κάνουν ράλι άνω του 25% στα 270 ευρώ η μεγαβατώρα αντιστρέφοντας τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα (είχε υποχωρήσει 37%).

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή κλείνοντας μία εβδομάδα απωλειών, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε μια βασική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 315.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο. Ο αριθμός ήταν ακριβώς κάτω από την εκτίμηση ερευνητών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και ανέμεναν 318.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7%, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες του 3,5%.

Η ανάγνωση θα βοηθήσει να μετριάσει τους φόβους της αγοράς ότι μια πολύ πιο δυναμική αγορά εργασίας θα έδινε στην Federal Reserve το πράσινο φως να αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο επιθετικά καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, όπου οι επενδυτές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα μιας ιδιωτικής έρευνας για τη δραστηριότητα των κινεζικών υπηρεσιών που έδειξε ότι ο κλάδος κατέγραψε ανάπτυξη τον Αύγουστο.

Κέρδη πάνω από 2% για τις τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό στα 89,21 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ στα $95,70.

Χαμηλό 18 μηνών για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε, με τους πελάτες να είναι επιφυλακτικοί για την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές να περιορίζουν τις αγορές τους, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται ως οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στο χαμηλό 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο από τις 49,9 του Ιουλίου -ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 49,2. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v