Βαθαίνει η πτώση στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι δασμοί, τα εταιρικά κέρδη και τα οικονομικά στοιχεία.
H Φρανκφούρτη υποχωρεί 2%, το Λονδίνο 0,6%, το Παρίσι 2,2%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,9%.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας την αισιόδοξη άποψη της τράπεζας σχετικά με τις τιμές και ενισχύοντας τα επιχειρήματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά τη ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού.
Στο εμπορικό μέτωπο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Πέμπτη το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται υψηλότεροι δασμοί σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με σκοπό «να αναδομηθεί το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των αμερικανών εργαζομένων». Θα αρχίσουν να εισπράττονται στις 7 Αυγούστου, όχι από σήμερα όπως προβλεπόταν ως τώρα.
Οι χώρες εκείνες που υπέγραψαν συμφωνίες για το εμπόριο πριν από την προθεσμία υπόκεινται στους τελωνειακούς δασμούς που είχαν αναγγελθεί. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα θα δουν τα προϊόντα τους να δασμολογούνται κατά 15%, η Βρετανία κατά 10%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ είναι σταθερό, στο 1,14 δολάριο, ενώ η στερλίνα υποχωρεί 0,2%, στο $1,32%.