Αβέβαιη ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Κέρδη άνω του 0,5% για τους περισσότερους δείκτες. Ώθηση από τα απροσδόκητα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας. Διατηρείται η νευρικότητα για Ελλάδα. Υποβάθμιση ιταλικών τραπεζών από Moody's.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις πίεσης, τα ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά 4 μηνών με στήριξη κυρίως από τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Οι αναλυτές, πάντως, εφιστούν προσοχή, υποστηρίζοντας ότι επιμένει η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Τα κέρδη έφτασαν στο +0,5% κατά την διάρκεια της πρωινής συνεδρίασυης, αλλά περιορίζονται κάπως το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,14% στις 6.461 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% στις 3.072 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,08% στις 5.461 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει κέρδη 0,2% στις 6.809 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,71% στις 5.042 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,69% στις 13.753 μονάδες.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,3% στο 1,2857 δολ.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 0,5%, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η εξέλιξη αυτή έδωσε την αφορμή για ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών μετά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων.

Συνολικά πάντως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παρέμεινε μηδενική στο ίδιο διάστημα, περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη των δεικτών.

Η προσοχή των επενδυτών, εξάλλου, εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην Ελλάδα και στις εξελίξεις ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης. Υπό πίεση βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά την υποβάθμιση 26 ιταλικών τραπεζών από τη Moody’s και ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας διαμορφώνεται σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.

Η μετοχή της Allianz ενισχύεται 1% καθώς οι αγορές ικανοποιήθηκαν από τον στόχο που έθεσε η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης για τη λειτουργική κερδοφορία του έτους, ενώ το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό 60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v