Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Μεγάλο σοκ ο κορωνοϊός

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Με 0,8% προβλέπεται να αναπτυχθεί η ευρωζώνη το 2020.

Λαγκάρντ: Μεγάλο σοκ ο κορωνοϊός

Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. 

Ως εκ τούτου, η κα Λαγκάρντ σημείωσε πως οι κυβερνήσεις και οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να λάβουν άμεσα και στοχευμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού και να λάβουν φιλόδοξα και συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η παρούσα πρόκληση είναι διαφορετικά από την παγκόσμια κρίση του 2008 και η απάντηση πρέπει να είναι πρωτίστως δημοσιονομική. 

Υποστήριξε επίσης πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να μειώσει τα spreads στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν τα ιταλικά ομόλογα μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα OMT.

H κα Λαγκάρντ τόνισε πάντως πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η κα Λαγκάρντ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%. Το 2021 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στο 1,3% και το 2022 στο 1,4%. 

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη συνέντευξη τύπου για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης τη φετινή χρονιά, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η πορεία της οικονομίας θα «εξαρτηθεί ξεκάθαρα από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα» της συλλογικής αντίδρασης στην επιδημία. 

Αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, στο 1,1% για το 2020, το 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022. 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) κατά €120 δισ., η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δεν θα κατανεμηθεί ισόποσα σε μηνιαία βάση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v