Σε χαμηλό 10ετίας το ευρώ έναντι του γεν

Η παραίτηση του κ. J. Stark από την ΕΚΤ και οι ανοιχτές συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι οι βασικές αιτίες για την κάθετη πτώση του ευρώ, κυρίως έναντι του ιαπωνικού γεν σε χαμηλό 10ετίας.

Η παραίτηση του κ. Juergen Stark από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ανοιχτές συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι οι βασικές αιτίες για την κάθετη πτώση που καταγράφει το ευρώ κυρίως έναντι του ιαπωνικού γεν σε χαμηλό 10ετίας.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί κατά 1,9%, στα 104,90 γεν, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, ενώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος άγγιξε το 1,34949 δολ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 7 μηνών.

Ακόμα και στενοί συνεργάτες της Μέρκελ πλέον θεωρούν ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού. Η παραίτηση του κ. Juergen Stark, από την άλλη πλευρά, θεωρείται σαφής ένδειξη των έντονων διαφωνιών μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνήσεων.

Τα ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει και τα spread των ελληνικών ομολόγων. Τα ιταλικά CDS εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ, όπως και τα ελληνικά.

Συγκεκριμένα, το spread των 2ετών ελληνικών τίτλων ανέρχεται στις 6.393 μονάδες, των 5ετών στις 3.313 μονάδες και των 10ετών στις 1.898 μονάδες. 

Τα 5ετή CDS της Ιταλίας ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 505 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως των 38 μονάδων βάσης. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,53% ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στις 380 μονάδες.

Αντιστοίχως, τα 5ετή CDS της Ισπανίας ενισχύονται κατά 22 μονάδες βάσης, στις 435 μονάδες. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,29% ενώ το spread διευρύνθηκε στις 354 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό CDS εκτινάσσεται σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, στις 3.950 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v