Κάτω από τα $1,26 παραμένει το ευρώ

Επιμένει πτωτικά το ευρώ. Η ευρωπαϊκή μεταποίηση φλερτάρει με την στασιμότητα, ενώ οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. Σε νέο χαμηλό 6ετίας το γεν έναντι του δολαρίου.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωζώνη και ενώ οι αγορές περιμένουν τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Η τελική ένδειξη για τον ΡΜΙ μεταποιητικού κλάδου Σεπτεμβρίου ήταν στο 50,3, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και χαμηλότερα από το 50,7 του φετινού Αυγούστου. Η πρώτη εκτίμηση για το Σεπτέμβριο ήταν στο 50,5. Ο δείκτης νέων παραγγελιών, που αποτυπώνει τη ζήτηση, μειώθηκε στο 49,3 από 50,7 τον Αύγουστο, παρά την αποδυνάμωση του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο 2 ετών που θα έπρεπε να ευνοεί τις εξαγωγές. Η μεγάλη έκπληξη είναι ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας που αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 49,9 έναντι αρχικής εκτίμησης 50,3. Τον προηγούμενο μήνα ο γερμανικός ΡΜΙ άγγιζε το 51,4. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός ΡΜΙ της Γερμανίας βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (κάτω από το 50) για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες. Μια ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,3%, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι «κοντά στο 2%»

«Η μεταποιητική οικονομία της ευρωζώνης έχει χάσει την ορμή που είδαμε στις αρχές του έτους και κλείνει περισσότερο στη στασιμότητα» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να ανακοινώσει τους όρους του προγράμματος αγοράς ABS.

Τα νέα στοιχεία επηρέασαν άμεσα την αγορά συναλλάγματος. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2585 δολ. ενώ πριν από την ανακοίνωση των δεικτών ΡΜΙ βρισκόταν πάνω από το 1,2632 δολ.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο βρέθηκε σε νέο υψηλό 6ετίας αγγίζοντας τα 110,09 γεν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v