Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία ρίχνουν το ευρώ

Tα απογοητευτικά στοιχεία από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα το Νοέμβριο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τον εμπορικό πόλεμο με οδηγό τις ΗΠΑ, επιβαρύνουν το κλίμα.

Αρνητικά κινείται το ευρώ την Παρασκευή, με το βλέμμα στις χαμηλές «πτήσεις» του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, στη διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών αλλά και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε αυτόν τον μήνα, περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις  52,4 τον Νοέμβριο έναντι των 53,1 τον Οκτώβριο και των 53 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο ιδιωτικός τομέας και στη Γερμανία. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από δύο-τρίτα της οικονομίας, κινήθηκε καθοδικά, στις 52,2 μονάδες από 53,4 τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, συρρίκνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς έδειξαν και τα τελικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%.

Tα απογοητευτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τον εμπορικό πόλεμο με οδηγό τις ΗΠΑ, επιβαρύνουν το κλίμα.

To ευρώ υποχωρεί 0,44% στο 1,1353 δολάριο, η στερλίνα χάνει 0,38% και διαμορφώνεται στο $1,2828, ο δείκτης δολαρίου κερδίζει 0,34% στα 96,83.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v