Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται τα τουρκικά assets μετά τη νίκη Ιμάμογλου

Κερδίζοντας τον έλεγχο του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης για δεύτερη φορά, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αύρα του ανίκητου που είχε καλλιεργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανοδικά η λίρα, το χρηματιστήριο και τα τουρκικά ομόλογα.

Ενισχύονται τα τουρκικά assets μετά τη νίκη Ιμάμογλου

Ενισχύεται η τουρκική λίρα, τη Δευτέρα, μετά τις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατάφερε χθες οδυνηρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κερδίζοντας τον έλεγχο του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης για δεύτερη φορά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αύρα του ανίκητου που είχε καλλιεργήσει ο ηγέτης του δεξιού, ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κι επιδίδοντάς του ένα μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών του από τους ψηφοφόρους.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό σε εθνικό επίπεδο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξασφάλιζε το 54,21% των ψήφων με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα — καταφέροντας πολύ ευρύτερη νίκη απ' ό,τι πριν από τρεις μήνες, όταν η διαφορά ήταν μόλις 13.729 ψήφοι.

Η τουρκική λίρα ενισχύεται 1,64% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,7217 λίρες ανά δολάριο. 

Ενισχύονται και οι μετοχές καθώς και τα τουρκικά ομόλογα. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 ξεκίνησε συνεδρίαση με άνοδο κατά 2%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε μεγαλύτερα κέρδη (+3%). Η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε στο 18,65% από 19,92% την Παρασκευή.

«Η αισιοδοξία θα μπορούσε ωστόσο να είναι προσωρινή ή περιορισμένη καθώς το ζήτημα των S-400 και οι δυνητικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ως κίνδυνος», τονίζουν αναλυτές.

Την ίδια ώρα στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει 0,1%, στο $1,1381, το δολάριο κυμαίνεται 0,1% υψηλότερα έναντι του γεν, στα 107,42 γεν ανά δολάριο, η στερλίνα υποχωρεί οριακά (-0,04%), στο $1,2738, ενώ ο δείκτης δολαρίου –έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρεί 0,1%, στα 96,13.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v