Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα

Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών που δεν έγινε αποδεκτή, ο πανικόβλητος κόσμος στα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι προσπάθειες για μαχαίρι στο σορτάρισμα στέλνουν την τουρκική λίρα χαμηλότερα και από το... χαμηλό της περασμένης εβδομάδας.

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα

Πτώση 1,3% καταγράφει η τουρκική λίρα στο trading της Δευτέρας, καθώς η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε βήματα για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν κατά του νομίσματος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η απότομη αρνητική κίνηση, που έστειλε την τουρκική λίρα κοντά στο χαμηλό της περασμένης εβδομάδας -των 6,793 λιρών ανά δολάριο, ήρθε μετά από ένα ταραχώδες Σαββατοκύριακο στην Τουρκία. Τις μεσημεριανές ώρες η πτώση επεκτείνεται, με την ισοτιμία στις 6,766 λίρες ανά δολάριο.

Ο ισχυρός υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπέβαλε την παραίτησή του χθες,  δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σπεύσουν πανικόβλητοι στα εμπορικά καταστήματα για να προλάβουν να ανεφοδιαστούν πριν κλείσουν.

Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον Ταγίπ Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, ένα από τα ανώτερα στελέχη του Προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, απέρριψε τις εικασίες που ήθελαν την Τουρκία να στρέφεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια και ενίσχυσή της οικονομίας της, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Μετά από όλα αυτά, η τραπεζική αρχή της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περιορίζει τα ισχύοντα όρια για swap του νομίσματος και άλλες παρόμοιες συναλλαγές που μπορούν να εκτελούν οι τουρκικές τράπεζες με ξένες.

Πρόκειται για μέρος της προσπάθειας να υποστηριχθεί ένα νόμισμα που έχει κάνει βουτιά 12% μέχρι στιγμής φέτος, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την πτώση κατά 5% του ευρύτερου δείκτη MSCI αναδυόμενων νομισμάτων.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κίνηση θα δυσκολέψει τους επενδυτές να σορτάρουν τη λίρα. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, είναι αργία στο Λονδίνο, που είναι το κύριο κέντρο για συναλλαγές της τουρκικής λίρας εκτός τουρκικών συνόρων, γεγονός που σημαίνει ότι ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να είναι πιο μικρός από ό,τι συνήθως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v