Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύεται το ράλι της στερλίνας με το επίκεντρο στην ύφεση της Βρετανίας

Tη χειρότερη ύφεση των τελευταίων... 300 ετών, με συρρίκνωση 14% το 2020 και ανάκαμψη 15% το 2021, αναμένει για τη Βρετανία η κεντρική τράπεζα Αγγλίας. Ενισχύεται η στερλίνα, μετά την απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια.

Μαζεύεται το ράλι της στερλίνας με το επίκεντρο στην ύφεση της Βρετανίας

Ανοδικά κινήθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για αμετάβλητα επιτόκια την Πέμπτη. Ωστόσο το ράλι δεν κράτησε πολύ.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και δεν ανακοίνωσε περαιτέρω κίνητρα, όπως και αναμενόταν, ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμη για επιπλέον δράση, εάν η επίπτωση από την πανδημία του κορωνοϊού επιδεινωθεί.

Ωστόσο, στο ενδεικτικό της σενάριο αναμένει να έχει η Βρετανία φέτος τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων... 300 ετών, με συρρίκνωση 14% το 2020 και ανάκαμψη 15% το 2021.

Η στερλίνα κινείται 0,2% ανοδικά έναντι του δολαρίου, στο $1,236, ενώ έναντι του ευρώ κερδίζει 0,3%, στο €1,147 και έναντι του γεν, ενισχύεται 0,6%, στα 131,85 γεν ανά λίρα.

Το ευρώ υποχωρεί ελαφρώς έναντι του δολαρίου, στο $1,078, ενώ έναντι του γεν ενισχύεται 0,3%, στα 114,89 γεν ανά δολάριο.

Το δολάριο κινείται ανοδικά έναντι του γεν, κατά 0,4%, στα 106,52 γεν ανά δολάριο, ενώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου Αυστραλίας (-1%) και του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας (-0,7%).

Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα, την Πέμπτη, φτάνοντας στις 7,49 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με το CNBC, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 7,236 που είχε χτυπήσει το νόμισμα κατά τη διάρκεια κρίσης της τουρκικής λίρας, τον Αύγουστο του 2018. Αυτή την ώρα, τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 7,225 λίρες ανά δολάριο, με πτώση κατά 0,5%.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού, αυξημένης ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης -ενώ τώρα, η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει χρησιμοποιήσει εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να αγοράσει λίρα και να τη στηρίξει έναντι του δολαρίου, ενώ αργά την Τρίτη η τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε νέους περιορισμούς σε ξένους που πραγματοποιούν συναλλαγές σε τουρκική λίρα, σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί η κερδοσκοπία και το short selling.

Η κίνηση προκάλεσε αντίδραση: Η τουρκική λίρα υποχωρούσε τις προηγούμενες δύο μέρες, με το δολάριο την Πέμπτη να κερδίζει έως 0,6% και την ισοτιμία να φτάνει σις 7,49 λίρες, στις πρωινές ώρες συναλλαγών στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v