Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Αγγιξε τις 7,49 λίρες ανά δολάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε χτυπήσει κατά τη διάρκεια κρίσης του νομίσματος το 2018. Υπό πίεση η οικονομία, εν μέσω πληθωρισμού, ανεργίας και κορωνοϊού.

Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα, την Πέμπτη, φτάνοντας στις 7,49 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με το CNBC, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 7,236 που είχε χτυπήσει το νόμισμα κατά τη διάρκεια κρίσης της τουρκικής λίρας, τον Αύγουστο του 2018. Αυτή την ώρα, τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 7,225 λίρες ανά δολάριο, με πτώση κατά 0,5%.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού, αυξημένης ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης -ενώ τώρα, η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει χρησιμοποιήσει εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να αγοράσει λίρα και να τη στηρίξει έναντι του δολαρίου, ενώ αργά την Τρίτη η τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε νέους περιορισμούς σε ξένους που πραγματοποιούν συναλλαγές σε τουρκική λίρα, σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί η κερδοσκοπία και το short selling.

Η κίνηση προκάλεσε αντίδραση: Η τουρκική λίρα υποχωρούσε τις προηγούμενες δύο μέρες, με το δολάριο την Πέμπτη να κερδίζει έως 0,6% και την ισοτιμία να φτάνει σις 7,49 λίρες, στις πρωινές ώρες συναλλαγών στο Λονδίνο.

Η οικονομία της Τουρκίας ήταν ήδη υπό πίεση πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κρίση νομίσματος του 2018, του υψηλού χρέους και των συναλλαγματικών αποθεμάτων που εξαφανίστηκαν γρήγορα, η χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημο σημείο για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Το ποσοστό ανεργίας ήταν σχεδόν 14% τον Ιανουάριο, προτού η οικονομία νιώσει την επίπτωση του κορωνοϊού.

Η Τουρκία έχει 129.491 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 3.520 θανάτους, μέχρι την Τετάρτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε προφορικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναζήτησης βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα μέσα Απριλίου. Aυτή την απόφασή του χαρακτήρισε «βλακώδη» ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών, σε μία εποχή που οι οικονομολόγοι λένε πως η Τουρκία δεν έχει οικονομικούς και δημοσιονομικούς πόρους που απαιτούνται για να αντέξει τέτοιου είδους κάμψη.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη λίρα οφείλεται επίσης και στην αβεβαιότητα σχετικά με μία άλλη πιθανή βοήθεια: Τα swap δολαρίων με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Αυτό φαίνεται απίθανο μέχρι στιγμής. Η Fed πρόσφερε συμφωνίες ανταλλαγής δολαρίου σε αρκετές χώρες τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Βραζιλίας, ενώ η Τουρκία δεν ήταν μέσα σε αυτές.

«Η Fed παραμένει απρόθυμη να ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας για swap δολαρίων, λόγω του υψηλού επιπέδου πολιτικοποίησης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας», σημειώνει η Agathe Demarais, διευθύντρια παγκόσμιων εκτιμήσεων του Economist Intelligence Unit. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θεωρείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία των νομισματικών αρχών της χώρας.

«Η λίρα θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, όσο οι επενδυτές αμφισβητούν την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και την ικανότητά της να υπερασπίζεται το νόμισμα», προσθέτει η Demarais.

«Η πτώση της λίρας αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, καθώς η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται και η κεντρική τράπεζα παραμένει ανίκανη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στους ξένους επενδυτές», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v