Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η τουρκική λίρα μετά την παραίτηση Αλμπαϊράκ

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η αποχώρηση του ΥΠΟΙΚ και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας- ανοίγει τον δρόμο για σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Δεκτή έκανε την παραίτηση του γαμπρού του ο Ερντογάν μετά από σιγή μιας ημέρας.

Ανοδικά η τουρκική λίρα μετά την παραίτηση Αλμπαϊράκ

Άνοδο έως 2% κατέγραφε η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ότι παραιτείται για λόγους υγείας.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση-έκπληξη κορυφαίου οικονομικού στελέχους μέσα σε δύο ημέρες, μετά την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του τη Δευτέρα, μετά από περισσότερες από 24 ώρες από την ξαφνική ανακοίνωση του κ. Αλμπαϊράκ στο Instagram.

Το τουρκικό νόμισμα κινείται αυτή την ώρα σε 8,3879 λίρες έναντι του δολαρίου (+1,55%), από 8,5445 λίρες/δολάριο που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η αποχώρηση δύο κορυφαίων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ανοίγει τον δρόμο για σημαντική αύξηση των επιτοκίων.

Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει καταγράψει πτώση 30%, τόσο λόγω της πανδημίας της Covid-19 όσο και λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τη μείωση των αποθεματικών ξένου συναλλάγματος και για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, ο νεοδιορισθείς διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ δήλωσε σήμερα πως ο «βασικός στόχος» της τράπεζας είναι να επιτύχει και να διατηρήσει σταθερότητα τιμών και πως θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταδίδει το Reuters.

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά τον διορισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών το Σάββατο, ο οποίος αντικαθιστά τον Μουράτ Ουσάλ που απέπεμψε το Σάββατο ο Ερντογάν, ο Αγκμπάλ δήλωσε πως η επικοινωνία της πολιτικής θα ενισχυθεί, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της προβλεψιμότητας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v