Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ και γαμπρός του Ερντογάν

Η κατρακύλα της λίρας φαίνεται πως γκρέμισε τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μετά το ξήλωμα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο της χώρας, μια μόλις μέρα πριν.

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ και γαμπρός του Ερντογάν

Παραιτήθηκε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2018 και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έγινε από το προσωπικό του λογαριασμό στο @instagram. Επικαλέστηκε λόγους υγείας. 

«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.

Δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο, επίσημη επιβεβαίωση της παραίτησης. Μετά την ανάρτηση επικράτησε σύγχυση καθώς κάποιες πηγές από την Τουρκία μιλούν για χακάρισμα του λογαριασμού... 

Δύο πηγές στην προεδρία τις οποίες επικαλείται το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κατρακύλα της λίρας σχολιάζουν αναλυτές γκρέμισε τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μετά το ξήλωμα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον Ερντογάν μια ημέρα πριν, αναδεικνύοντας το μέγεθος της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας που προκαλούν τα οικονομικά αδιέξοδα. 

Ο γαμπρός του Ερντογάν βρίσκεται από το 2015 στην κυβέρνηση. Διετέλεσε υπουργός Ενέργειας έως το καλοκαίρι του 2018 οπότε μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών. 

Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση. «Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

 

Νέα κρίση

Το Σάββατο τα ξημερώματα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά από το νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά από ένα χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Έχει αποδυναμωθεί κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Goldman Sachs: Πάνω από 100 δισ. «έκαψε» η Τουρκία

Η Τουρκία έχει ξοδέψει 101 δισ. δολάρια σε παρεμβάσεις στην αγορά νομισμάτων από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ης Godman Sachs.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Μουράτ Ουνούρ, οι παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο κόστισαν 6,4 δισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό ήταν χαμηλότερο από μέσο όρο των 11,8 δισ. δολαρίων τον μήνα την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν δημοσιεύει στοιχεία για τις παρεμβάσεις στις αγορές νομισμάτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Goldman Sachs ανέφερε ότι κατέληξε στο νούμερο των 101 δισ. υπολογίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές και τις προσδοκώμενες αλλαγές στα καθαρά ξένα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v