Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Comeback για το ρούβλι: Εκτίναξη εκεί που ήταν πριν την εισβολή

Το ρωσικό νόμισμα έχει επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το πρόσφατο ράλι του, στα 79,40 ρούβλια ανά δολάριο Πέμπτη.

Comeback για το ρούβλι: Εκτίναξη εκεί που ήταν πριν την εισβολή

Τις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάρρευση που υπέστη το ρούβλι έγινε ένας ισχυρός συμβολισμός της νέας οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν το βύθισαν σε ιστορικό χαμηλό, στα 121,5 ρούβλια ανά δολάριο, πυροδοτώντας αναμνήσεις από το χτύπημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής οικονομικής κρίσης του 1998.

Tα πράγματα έμοιαζαν αρκετά τραγικά, τώρα, όμως, σίγουρα δεν είναι. Το ρούβλι έχει εκτιναχθεί κι έχει φτάσει εκεί που βρισκόταν πριν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το πρόσφατο ράλι του, στα 79,40 ρούβλια ανά δολάριο Πέμπτη - το δολάριο χάνει 3,7% σήμερα σε σύγκριση με το ρωσικό νόμισμα. Η απόφαση του Πούτιν οι «εχθρικές χώρες» να πληρώνουν τα εμπορεύματα σε ρούβλια έχει πλέον ως αποτέλεσμα το ρωσικό νόμισμα να έχει και πάλι επιστρέψει στην τιμή που ξεκίνησε πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, στα 80 περίπου ρούβλια ανά δολάριο. 

Παρόλο που η Ρωσία παραμένει ως επί το πλείστον αποκομμένη από την παγκόσμια οικονομία, το Bloomberg Economics αναμένει ότι η χώρα θα κερδίσει σχεδόν 321 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 30% από το 2021.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο 1,08 δολάριο, η στερλίνα στο $1,30, ενώ ο δείκτης δολαρίου παραμένει στα 99,66.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v