Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτά σε χαμηλό 20ετίας το γεν, στην πρέσα το ευρώ

Το sell off που πυροδότησε η BoJ οδήγησε το δολάριο να εκτιναχθεί στα 131 γεν. Το ευρώ διολίσθησε και άγγιξε για λίγο χαμηλό άνω των πέντε ετών στο 1,0481 δολάριο, ανεβάζοντας τις απώλειές του για αυτό τον μήνα στο 5%.

Βουτά σε χαμηλό 20ετίας το γεν, στην πρέσα το ευρώ

Ανοδο πέρα από το ψυχολογικό επίπεδο των 130 γεν σημείωσε το δολάριο την Πέμπτη, για πρώτη φορά από το 2002, αφότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BοJ) ενίσχυσε την πολιτική της για εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, ενώ το ευρώ έπεσε για λίγο κάτω από ένα ακόμη ορόσημο, αυτό του 1,05 δολαρίου.

Οπως σημειώνει το Reuters, υπήρξαν κάποιες εικασίες στην αγορά ότι η BοJ θα μπορούσε να υποχωρήσει λίγο, δεδομένης της αύξησης της πίεσης στις αγορές συναλλάγματος, αλλά δεν έδειξε κανένα δισταγμό. 

«Η BoJ έδωσε το ελεύθερο για να συνεχίσει η πώληση του γεν», σχολίασε ο Lee Hardman, αναλυτής νομισμάτων στη MUFG Bank στο Λονδίνο.

Το sell off που πυροδότησε η BoJ οδήγησε το δολάριο να εκτιναχθεί στα 131 γεν, που είναι το πιο υψηλό σημείο του τα τελευταία 20 χρόνια.

Η δέσμευση της BοJ στο πρόγραμμα μηδενικών επιτοκίων έρχεται σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, για την οποία οι αγορές τιμολογούν αυξήσεις πάνω από 150 μονάδες βάσης σε μόλις τρεις συνεδριάσεις.

Το χάσμα πολιτικής μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών ενίσχυσε τον δείκτη δολαρίου, ο οποίος ανήλθε στο 103,70, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών και μόλις μία ανάσα από επίπεδο που δεν έχει φτάσει από το 2002.

Αλλα ασιατικά νομίσματα ήταν επίσης υπό πίεση. Σε σχέση με το γουάν της Κίνας, το δολάριο έφτασε στα 6,6562 γουάν, το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2020.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ διολίσθησε και άγγιξε για λίγο χαμηλό άνω των πέντε ετών στο 1,0481 δολάριο, ανεβάζοντας τις απώλειές του για αυτό τον μήνα στο 5%, κάτι που θα είναι η χειρότερη πτώση του από τις αρχές του 2015.

Το ευρώ θα μπορούσε να είναι σε τροχιά ισοτιμίας με το δολάριο, ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί από το 2002.

«Σίγουρα μοιάζει με μια ρεαλιστική πιθανότητα», υποστήριξε ο Hardman, υπογραμμίζοντας μια ακόμη βασική υποστήριξη στο 1,034 δολάριο, ένα επίπεδο που επιτεύχθηκε τελευταία το 2017.

Ωστόσο, το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να δει κάποια υποστήριξη, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσιζε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, μια πιθανότητα στην οποία άνοιξε την πόρτα η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v