Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το ευρώ με το βλέμμα στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Ενισχύεται 0,3% και αλλάζει χέρια στο 1,021 δολάριο, ενώ η στερλίνα κινείται οριακά αρνητικά, στο $1,196. Στο επίκεντρο η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τα τελευταία 11 χρόνια, η πολιτική κρίση στην Ιταλία και η λειτουργία ξανά του Nord Stream.

Ανοδικά το ευρώ με το βλέμμα στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Το ευρώ σημείωσε άνοδο την Πέμπτη λόγω της ανακούφισης ότι το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει ξανά κατά μήκος του μεγαλύτερου αγωγού από τη Ρωσία στη Γερμανία, αν και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη συγκρατούν τις μετοχές από το να επεκτείνουν τα κέρδη τους.

Η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς τα δυτικά μετά τη θερινή συντήρηση του αγωγού Nord Stream έδιωξε τους φόβους για άμεσο κλείσιμο, αν και δεν αλλάζει την εξάρτηση της Ευρώπης από την προμήθεια ρωσικών καυσίμων. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη για να ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη. Οι αγορές στοιχηματίζουν αύξηση είτε 25 μονάδων βάσης είτε 50.

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν βοηθά το κλίμα, καθώς ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι καταρρέει.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πάρει με το μέρος του τους διχασμένους συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά το βράδυ της Τετάρτης το σχέδιό του απέτυχε και η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και σε μήνες πολιτικού χάους. Αλμα 20 μονάδων βάσης για την απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που φτάνει σήμερα στο 3,67%.

Το ευρώ ενισχύεται 0,3% και αλλάζει χέρια στο 1,021 δολάριο, η στερλίνα κινείται οριακά αρνητικά, στο $1,196, ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί επίσης ελαφρώς (-0,1%), στα 106,91.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v