Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιθετική ΕΚΤ έριξε τη ζήτηση για το δολάριο

Η πτώση του δίνει ανακούφιση στα νομίσματα που έχουν χτυπηθεί από την πρόσφατη δύναμή του. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση πάνω από την ισοτιμία. Το γεν, το οποίο υποχώρησε σε νέο χαμηλό 24 ετών αυτή την εβδομάδα, κάνει ράλι.

Η επιθετική ΕΚΤ έριξε τη ζήτηση για το δολάριο

Διάλειμμα από το ράλι του κάνει το δολάριο σήμερα Παρασκευή, καθώς η επιθετική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε τη ζήτηση για το κατεξοχήν περιουσιακό στοιχείο-καταφύγιο.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε έως και 0,7% στις συναλλαγές της Ασίας, μετά από άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί αυτή την εβδομάδα. 

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση πάνω από την ισοτιμία, στο $1,006, αφού η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης ενώ ακόμη και το γεν, το οποίο υποχώρησε σε νέο χαμηλό 24 ετών αυτή την εβδομάδα, κάνει ράλι κερδίζοντας 0,8%, με την ισοτιμία στα 142,95 γεν ανά δολάριο. Ανοδος 0,8% για τη στερλίνα, στο $1,159. Ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων κινείται καθοδικά κατά 0,7%, στα 108,88.

Η πτώση του δολαρίου προσφέρει μια ανακούφιση στα νομίσματα που έχουν χτυπηθεί από την πρόσφατη δύναμή του. Η άνοδός του είχε κλονίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και οδήγησε τις αρχές στη Νότια Κορέα και την Ινδία να παρέμβουν για να περιορίσουν τον κίνδυνο εκροών κεφαλαίων.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί φέτος, καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση ωθούν τους επενδυτές να συρρέουν στο δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg έχει κερδίσει σχεδόν 11% φέτος.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v