Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση για τη λίρα παρά τον ορισμό Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ

Οι αγορές πιέζουν και περιμένουν από τον νέο υπουργό Οικονομικών να επαναφέρει τη χώρα σε «οικονομική ορθοδοξία».

Νέα πτώση για τη λίρα παρά τον ορισμό Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ

Η τουρκική λίρα συνέχισε να υποχωρεί, κατά περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου σήμερα, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα σε δολάρια σημείωσαν άνοδο μετά τον διορισμό του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών.

Ο Σίμσεκ κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018 και ο διορισμός του θεωρείται ότι σηματοδοτεί μια επιστροφή σε πιο ορθόδοξη πολιτική. Δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε «ορθολογισμό».

Η λίρα, υπό πίεση πριν από τις εκλογές του Μαΐου, αποδυναμώθηκε έως και το 21,18 έναντι του δολαρίου από 20,9 την Παρασκευή και είναι σχεδόν 12% χαμηλότερα μέχρι στιγμής φέτος. 

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στις 26 Μαΐου, φθάνοντας σε αρνητικό έδαφος κατά 4,4 δισ. δολάρια, καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος.

Ο διορισμός του Σίμσεκ θεωρείται ως ένα μήνυμα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε τη λίρα στη μακρά πτώση της.

«Η ελπίδα είναι ότι αυτός (ο Σίμσεκ) θα μπορούσε να υποκινήσει την τόσο αναγκαία οικονομική ορθοδοξία και να ασχοληθεί με την αγορά πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Έλμι, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου για σταθερό εισόδημα αναδυόμενων αγορών στην Federated Hermes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v