Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακυλά η τουρκική λίρα, βουτιά σε νέο ιστορικό χαμηλό

Επεκτείνει τις απώλειές της μετά τη νίκη Ερντογάν και την τοποθέτηση Σίμσεκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πτώση 7% για το νόμισμα, με την ισοτιμία να φτάνει στις 23,16 λίρες ανά δολάριο.

Κατρακυλά η τουρκική λίρα, βουτιά σε νέο ιστορικό χαμηλό

Πτώση 7% καταγράφει το τουρκικό νόμισμα. Προσγειώνεται στο ιστορικό χαμηλό των 23,16 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2021. Είναι η 12η διαδοχική μέρα που υποχωρεί.

Η λίρα επεκτείνει τις απώλειες της μετά τη νίκη Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο διορισμός του Μεχμέτ Σίμσεκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, ο Σίμσεκ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από ξένους επενδυτές, έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει τις «ορθολογικές» οικονομικές πολιτικές. Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα σημαίνει χαλάρωση των ελέγχων που έθεσε σε εφαρμογή ο προκάτοχός του για να επιβραδύνει την πτώση του νομίσματος.

Προσθέτουν ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις πωλήσεις δολαρίων για να υπερασπιστούν την τουρκική λίρα, σε ένδειξη ότι η νέα οικονομική διοίκηση εγκαταλείπει τις δαπανηρές παρεμβάσεις ως μέρος μιας αναμενόμενης στροφής προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της την περασμένη δεκαετία, κατά την οποία η οικονομία πέρασε από κύκλους ανόδου και ύφεσης και περιόδους ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά στο 1,068 δολάριο, η στερλίνα με ίδια κίνηση αλλάζει χέρια στο $1,241.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, διατηρείται στα 104,15.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v