Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρονιά σταθεροποίησης για την αγορά πετρελαίου

Παρά τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση της προσφοράς μαύρου χρυσού, η τιμή πετρελαίου Brent κινήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 σε εύρος 22 δολαρίων.

Εντυπωσιακή σταθερότητα επέδειξε η αγορά πετρελαίου κατά το 2013 με την τιμή Brent να παραμένει πάνω από τα 111 δολ. ανά βαρέλι κατά την τελευταία ημέρα συνεδρίασης του έτους. Παρά τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση της προσφοράς μαύρου χρυσού κυρίως μέσω της επανάστασης του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ και παρά την θεαματική προσέγγιση της Δύσης με το Ιράν, η τιμή πετρελαίου Brent παραμένει σταθερή στην ευρύτερη περιοχή των 110 δολ. ανά βαρέλι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η τιμή  Brent κινήθηκε σε εύρος 22 δολ., από τα 96,75 δολ. μέχρι τα 119,17 δολ. ανά βαρέλι. Σήμερα Τρίτη, η τιμή Brent υποχωρεί κατά 5 σεντ, στα 111,16 δολ. ανά βαρέλι.

Οι εντάσεις σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (Λιβύη, Νιγηρία, Σουδάν, Ιράκ) ήταν ένας από τους παράγοντες που στήριξαν τις τιμές του μαύρου χρυσού. Σημαντικό ρόλο έπαιξε όμως και η οικονομία. Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν σημαντικά, η Ιαπωνία αναπτύσσεται – αν και σπασμωδικά – ενώ και στην ευρωζώνη καταγράφονται τα πρώτα διστακτικά βήματα ανάκαμψης.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v