Υψηλότερα το πετρέλαιο μετά την έκθεση της ΙΕΑ

Για ενδείξεις ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν "πιάσει πάτο" κάνει λόγο στην μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ, δίνοντας ώθηση στα futures του Brent και του αμερικανικού αργού.

Άνοδο περίπου 2% καταγράφει η τιμή του αμερικανικού αργού, μετά την ανακοίνωση της ΙΕΑ ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να έχουν «πιάσει πάτο», καθώς η επιστροφή του Ιράν στις αγορές ήταν λιγότερο «δραματική» απ' όσο έλεγε η χώρα ότι θα ήταν, την ώρα που υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προμήθειας από πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Τα futures του αμερικανικού αργού ενισχύονται κατά 1,96% στα 38,58 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 1,45% στα 40,63 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει η ΙΕΑ στην μηνιαία έκθεσή της, αν και η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών τις τελευταίες εβδομάδες «δεν θα πρέπει να ληφθεί ως οριστικό σημείο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», ωστόσο «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές μπορεί να έχουν 'πιάσει πάτο΄».

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για τον περιορισμό της παραγωγής τους.

Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας, συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή τους στα επίπεδα Ιανουαρίου αν ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί, ωστόσο, η ΙΕΑ σημειώνει πως είναι μάλλον απίθανο μια τέτοια συμφωνία να επηρεάσει σημαντικά την αντιστοιχία προσφοράς/ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v