Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω αδύναμου δολαρίου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,88% στα 48,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,75% στα 51,13 δολάρια. Απώλειες για ασήμι και χρυσό.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο καθώς στηρίζεται από το αδύναμο δολάριο, ωστόσο το αργό συνεχίζει να πιέζεται από την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή και από την αβεβαιότητα για το αν οι μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι αρκετά μεγάλες για να εξισορροπήσουν την αγορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,88% στα 48,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,75% και διαπραγματεύεται στα 51,13 δολάρια.

Οι traders επιβεβαιώνουν ότι τα futures αργού στηρίζονται σήμερα κατά ένα μέρος από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Ωστόσο τα φυσικά θεμελιώδη παραμένουν αδύναμα, με την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή να υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, για να αναχαιτίσει μια παγκόσμια υπερπροσφορά στα καύσιμα και να τονώσει τις τιμές.

«Πλέον προβλέπουμε ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα έχει αγγίξει υψηλά πολλών δεκαετιών μέχρι τον Δεκέμβριο και θα πλησιάζει το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε το 1970», τόνισε η Barclays σε έκθεση προς τους πελάτες.

Η αυξανόμενη παραγωγή και τα μεγάλα αμερικανικά αποθέματα έχουν καταστήσει το WTI πολύ φθηνότερο από τη διεθνή ποικιλία Brent, η οποία στηρίζεται και διατηρείται άνω των 50 δολαρίων λόγω της συμφωνίας ΟΠΕΚ.

Κατά συνέπεια, ποσότητες-ρεκόρ από αμερικανικό αργό έχουν καταλήξει στην Ασία και σε άλλους προορισμούς εξαγωγών φέτος, και ακόμη περισσότερες αναμένεται να αποσταλούν, καθώς οι traders εκμεταλλεύονται ευκαιρίες και στέλνουν υπερβολικά πολύ αμερικανικό αργό σε περιοχές όπου μπορούν αν βρουν αγοραστές.

«Η αγορά ακόμη φαίνεται πλημμυρισμένη αργό», συνόψισε ο Sukrit Vijayakar, επικεφαλής στη συμβουλευτική εταιρία Trifecta που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Ο χρυσός και το ασήμι υποχωρούν ελαφρώς. Ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,19% στα 1.253,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι υποχωρεί κατά 0,15% και διαπραγματεύεται στα 18,08 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v