Σε υψηλά μήνα το πετρέλαιο μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,55% στα 52,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,31% στα 55,61 δολάρια. Σε υψηλά πέντε μηνών ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε καταφύγια μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο και αγγίζει υψηλά ενός μήνα, καθώς το αμερικανικό χτύπημα σε συριακή αεροπορική βάση προκάλεσε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές και ενέτεινε τις ανησυχίες για εξάπλωση των συρράξεων στην πλούσια σε μαύρο χρυσό περιοχή.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,55% στα 52,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,31% και διαπραγματεύεται στα 55,61 δολάρια το βαρέλι.

Η πιο σκληρή ενέργεια από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι στιγμής, στην εξαετή εμφύλια σύρραξη στη Συρία, ενέτεινε τη γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει το Reuters.

Το πετρέλαιο, ο χρυσός, τα νομίσματα, τα γερμανικά και αμερικανικά 10ετή ομόλογα, όλα αντέδρασαν με ισχυρές κινήσεις στις εναέριες επιθέσεις.

«Οι αγορές πετρελαίου επέστρεψαν σε mode αισιοδοξίας, μετά την υποχώρηση των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτά τα νέα που ήρθαν φαίνεται πως έφεραν τους γεωπολιτικούς κινδύνους πίσω στο προσκήνιο», τόνισε ο Frank Klumpp, αναλυτής για το πετρέλαιο στην Landesbank Baden-Wuerttemberg με έδρα στη Στουτγάρδη.

Παρότι η Συρία έχει περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, η γεωγραφική της θέση και οι συμμαχίες με μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς στην περιοχή, σημαίνουν πως τυχόν κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει τη δυνατότητα να εντείνει τους φόβους από την άποψη της προσφοράς.

Άλλοι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν πως ο συριακός πόλεμος δεν έχει σχέση με τα θεμελιώδη του πετρελαίου.

«Μπορεί να είναι απλά μια κερδοσκοπική κίνηση προς τα πάνω, γιατί δεν υπάρχει τίποτα θεμελιώδες που να υποστηρίζει αυτή την άνοδο», εξήγησε ο Hamza Khan, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην ING.

Στο μεταξύ οι αγορές πετρελαίου παραμένουν υπερκορεσμένες, παρά τις προσπάθειες των μεγάλων παραγωγών να μειώσουν την προσφορά. Η Ρωσία υποστήριξε σήμερα πως είναι νωρίς να πει κανείς αν η συμφωνία θα παραταθεί η όχι στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει συζητήσεις για την πιθανότητα παράτασης της συμφωνίας, με εγχώριους πετρελαιοπαραγωγούς.

Σημαντικές ανόδους καταγράφουν ο χρυσός και το ασήμι, επίσης χάρη στις αμερικανικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή. Σε αναζήτηση των επενδυτών για ασφαλή καταφύγια, ο χρυσός αγγίζει σήμερα υψηλά πέντε μηνών.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,05% στα 1.266,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,93% και διαπραγματεύεται στα 18,415 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v