Σε χαμηλά τριών εβδομάδων ο χρυσός λόγω Fed

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί σημαντικά, κατά 1,25% στα 1.299,9 δολάρια η ουγγιά. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου λόγω αμερικανικής παραγωγής και δολαρίου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έχει βυθιστεί ο χρυσός, καθώς το ισχυρότερο δολάριο και η αυξανόμενη προοπτική για άνοδο επιτοκίων το Δεκέμβριο από τη Fed, περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών για πολύτιμο μέταλλο.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί πολύ, κατά 1,25%, και διαπραγματεύεται στα 1.299,9 δολάρια η ουγγιά.

Μετά την ανακοίνωση της Fed για σχέδιο συρρίκνωσης του ισολογισμού από τον Οκτώβριο, το αμερικανικό δολάριο έχει ισχυροποιηθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερά τους για τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Ευρύτερα, εξακολουθώ να βλέπω τις κινήσεις της τιμής ως διόρθωση. Θα πρέπει να κατασταλάξει σε αυτή την περιοχή των 1.280-1.296 δολαρίου. Βλέπω την παγκόσμια αβεβαιότητα και την διαφοροποίηση (περιουσιακών στοιχείων) να συνεχίζουν να στηρίζουν τον χρυσό προς το παρόν», εκτίμησε πάντως ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμαναν την Τετάρτη πως η ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα -και μόνο ο διάλογος- είναι βασική για να αναγκαστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θα «καταστρέψει ολοσχερώς» τη χώρα αν απειληθεί και κορόιδεψε τον ηγέτη της αποκαλώντας τον «rocket man».

Πτωτικά κινείται και το ασήμι, το οποίο υποχωρεί 1,67% στα 17,045 δολάρια η ουγγιά. Απώλειες καταγράφει η πλατίνα, ενισχύεται το παλλάδιο.

Υποχωρούν σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά επηρεάζεται από την αύξηση αποθεμάτων και παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά και από το ισχυρό δολάριο που πιθανότατα ελαττώνει την κατανάλωση καυσίμων σε χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα εγχώρια.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,18% στα 50,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,32% στα 56,11 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v