Η πετρελαϊκή «δίψα» της Κίνας ανεβάζει το αργό

Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από την Κίνα, οι περικοπές στην παραγωγή ΟΠΕΚ και Ρωσίας, αλλά και οι διακοπές λειτουργίας των αγωγών στη Λιβύη και τη Βόρεια Θάλασσα, υποστηρίζουν τις τιμές.

Πηγαίνοντας προς το 2018, οι επενδυτές σημειώνουν ότι η αγορά είναι σφικτή, λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και την Ρωσία.

Το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 59,82 δολάρια το βαρέλι σε άνοδο κατά 18 σεντς ή 0,3%, από τον τελευταίο διακανονισμό τους. Το WTI ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015, καθώς υποστηρίζεται από την έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), που δείχνει μείωση στα αποθέματα αργού πετρελαίου κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια, στα 432,8 εκατομμύρια.

Το Brent βρίσκεται στα 66,68 δολάρια το βαρέλι, σε άνοδο κατά 24 σεντς ή 0,4%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ξεπέρασε τα 67 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015.

Οι επενδυτές ανέφεραν ότι οι υψηλότερες τιμές, οφείλονται στα καλά στοιχεία για εισαγωγή αργού το 2018 από την Κίνα.  Η πετρελαϊκή «δίψα» της Κίνας οδηγεί επίσης σε μηνιαία πτώση 3% στα αποθέματα πετρελαίου το Νοέμβριο, στους 26,15 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο σε επτά χρόνια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται και από τις περικοπές του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο και έχουν προγραμματιστεί να καλύψουν ολόκληρο το 2018 -γεγονός που έχει κάνει πιο σφικτή την αγορά - αλλά και από τις διακοπές λειτουργίας των αγωγών στη Λιβύη και τη Βόρεια Θάλασσα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ ισχυρότερη ανταπόκριση των τιμών στις διαταραχές του εφοδιασμού μετά την περικοπή των προμηθειών του ΟΠΕΚ, η αγορά είναι έτοιμη να κάνει περαιτέρω κέρδη», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για Ασία-Ειρηνικό, στο χρηματιστήριο συμβολαίων Oanda.

«Με τις εκλογές στη Λιβύη το επόμενο έτος, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερες διαταραχές στην υποστήριξη των τιμών του πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η ροή περίπου 100.000 βαρελιών ημερησίως διακόπηκε στη Λιβύη αυτή την εβδομάδα, μετά από επίθεση σε αγωγό. Στη Βόρεια Θάλασσα, το σύστημα αγωγών δυναμικότητας της Forties, των 450.000 βαρελιών/ημέρα, έκλεισε στις αρχές του μήνα λόγω ρωγμών. Και οι δύο αγωγοί αναμένεται να επανέλθουν στις κανονικές λειτουργίες τον Ιανουάριο, ενώ η Forties βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκίνησης και δοκιμών.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο από 16% από τα μέσα του 2016 και προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - μόνο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παράγουν περισσότερα-  υπονομεύοντας την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για στήριξη των τιμών.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο κατά 0,27%, στα 1.294,90 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v