Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περικοπές και κυρώσεις οδηγούν σε νέο υψηλό το πετρέλαιο

Το brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 78,90 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 71,35. Η δέσμευση του ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή και οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, που θα μειώσουν τις εξαγωγές του, υποστηρίζουν τις τιμές.

Σε υψηλά επίπεδα «σκαρφαλώνουν» οι τιμές του αργού, ενισχυμένες από τις περικοπές του ΟΠΕΚ, εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Το τελευταίο γεγονός θα συσφίξει ακόμη περισσότερο την αγορά, στην οποία η ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλό τρεισήμισι ετών. Το brent, με κέρδη 0,8%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 78,90 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό, με άνοδο 0,4%, στα 71,35 δολάρια.

«Η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων μελών του ΟΠΕΚ για παραμονή στο πρόγραμμα περικοπών έτσι ώστε να ενισχυθούν οι τιμές, καθώς και η πιθανότητα για περιορισμένες εξαγωγές από το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, υποστηρίζουν τις τιμές», σημειώνει και ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων της Rivkin Securities.

Στην Κίνα, που είναι και η μεγαλύτερη εισαγωγική χώρα όσον αφορά το πετρέλαιο, η ποσότητα που ήταν υπό επεξεργασία στα διυλιστήρια αυξήθηκε κατά περίπου 12% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Έφτασε στα περίπου 12,06 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σημειώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο σημείο της ιστορίας, σε ημερήσια βάση.

Ο χρυσός, με απώλειες 0,5%, καταλήγει στα 1.310 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v