Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση

Σε εβδομαδιαία βάση οι τιμές και του Brent και του αμερικανικού αργού καταγράφουν πτώση που ξεπερνά το 3%.

Συντηρείται η αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να κινούνται τώρα πτωτικά, μετά το χθεσινό ράλι, καθώς η ανησυχία πως οι εμπορικές διενέξεις θα περιορίσουν την παγκόσμια ζήτηση, επισκιάζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση σε δυο πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Οι επιθέσεις κοντά στο Ιράν και στα Στενά του Ορμούζ οδήγησαν χθες σε άνοδο των πετρελαϊκών τιμών έως και 4,5%. Σημειώνεται πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε τάνκερ στη σημαντικότερη ζώνη παγκοσμίως για τις προμήθειες πετρελαίου, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Την ίδια ώρα, διαβλέποντας επιδείνωση των προοπτικών για το παγκόσμιο εμπόριο, η  Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ζήτησης πετρελαίου του 2019 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Υπενθυμίζεται πως χθες, και ο OPEC μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση του 2019, στα 1,14 εκατ. βαρέλια.

Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 0,16% στα 61,21 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 0,33% στα 52,11 δολάρια. Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία βάση, και οι δυο τύποι πετρελαίου καταγράφουν πτώση που ξεπερνά το 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v