Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και χρυσός οι «κερδισμένοι» της κρίσης

Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι το Brent καθώς οι αγορές περιμένουν τα επόμενα επεισόδια στη Μέση Ανατολή και φοβούνται χτυπήματα που θα πλήξουν την παραγωγή ή τη διακίνηση. Σε υψηλό έξι ετών σκαρφάλωσε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές.

Πετρέλαιο και χρυσός οι «κερδισμένοι» της κρίσης

Πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο Brent στις διεθνείς αγορές στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Με άνοδο 2% στις αγορές της Ασίας η τιμή του έφτασε έως τα 70,11 δολάρια, ενώ τα κέρδη υπερβαίνουν το 5% αφότου έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον Κασέμ Σολεϊμανί την Παρασκευή.

Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,6%, στα 63,43 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1% διαμορφώνεται στα $69,27.

Οι αγορές κινούνται στη σκιά των απειλών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για εκατέρωθεν αντίποινα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση και ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν πιθανότατα ακόμα περισσότερο αν το Ιράν απαντήσει, είτε επιτιθέμενο σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Σεπτέμβριο, ή προσπαθώντας να κλείσει τα Στενά του Ορμουζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου», δήλωσε ο Michael Pearce, οικονομολόγος στην Capital Economics. «Ξεκάθαρα η αύξηση της τιμής που οφείλεται στην προσφορά θα είναι κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε.

Οι μετοχές της Saudi Aramco, υποχώρησαν 1,7% την Κυριακή, στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου έκανε ντεπούτο στο τοπικό χρηματιστήριο. Συνέχισαν πτωτικά σήμερα, κατά 1% και πλέον βρίσκονται 10% χαμηλότερα από τα υψηλά τους.

«Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια άγρια αντίδραση», προειδοποιεί η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής στα εμπορεύματα για την RBC Capital Markets. «Εχει στηθεί το σκηνικό για ένα σπιράλ αντίποινων που θα κρατήσει τις αγορές σε συναγερμό για αρκετό διάστημα».

Σε υψηλό εξαετίας κινείται ο χρυσός που θεωρείται στη δεδομένη συγκυρία ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Κινείται με κέρδη 1,4% στα 1.575,6 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v