Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πτώση 20% «αποχαιρετούν» το 2020 οι αγορές πετρελαίου

Brent και αμερικανικό αργό έχουν χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας τους λόγω των lockdowns, ωστόσο κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την τιμή τους από τα χαμηλά δεκαετίας του Απριλίου, σε μια χρονιά που είδε την τιμή του αργού να εμφανίζει για πρώτη φορά αρνητικό πρόσημο.

Σχεδόν ένα πέμπτο της αξίας τους έχασαν οι παγκόσμιες αγορές αργού πετρελαίου το 2020, καθώς τα αυστηρά lockdowns για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού παρέλυσαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι τιμές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά τους καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 0,29% στα 48,26 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 0,27% στα 51,48 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως και οι δυο τύποι πετρελαίου έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές τους από τα χαμηλά δεκαετίας του Απριλίου, σε μια χρονιά που είδε την τιμή του αμερικανικού αργού να εμφανίζει για πρώτη φορά στην ιστορία αρνητικό πρόσημο, κάτι που σόκαρε τους επενδυτές.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην 4η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσουν οι χώρες του OPEC και η Ρωσία για να αποφασίσουν για αύξηση της παραγωγής τους, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές. Ο OPEC+ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v