Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» άνω του 2% για το αμερικανικό αργό

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στο Τέξας έχουν κλείσει έως και το ένα τρίτο της παραγωγής αμερικανικού αργού, ενώ η προσοχή στρέφεται τώρα στην επίπτωση που θα έχει αυτό στα διυλιστήρια.

Πτώση που ξεπερνά το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών πως θα χρειαστεί χρόνος για να αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι τα διυλιστήρια του αμερικανικού Νότου που επλήγησαν από τον παγετό, δημιουργώντας έτσι κενό στη ζήτηση την ώρα που αναμένεται αύξηση της προμήθειας από τον OPEC+.

Σημειώνεται πως χθες και τα δυο συμβόλαια αναφοράς είχαν κάνει ράλι σε υψηλό 13 μηνών λόγω του ιστορικού παγετού που έπληξε τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Οι αναλυτές, που εκτιμούν πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν κλείσει έως και το ένα τρίτο της παραγωγής αμερικανικού αργού, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην επίπτωση που θα έχει αυτό στα διυλιστήρια, όμως αναφέρει το Reuters.

Η έλλειψη της ζήτησης από τα διυλιστήρια του Τέξας πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων αργού τις επόμενες εβδομάδες, παρά το ότι έχει σταματήσει η παραγωγή περίπου 3,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με την ANZ Research. Αναλυτές της Citi σημειώνουν από την πλευρά τους πως ορισμένα διυλιστήρια των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν νωρίτερα σε εργασίες συντήρησης που κανονικά είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη.

Τα futures του αμερικανικού αργού καταγράφουν πτώση 2,07% στα 59,27 δολάρια και του Brent υποχωρούν κατά 1,58% στα 62,92 δολάρια το βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v