Ξέφρενο ράλι 11% για το αργό, παρέμβαση ΙΕΑ

Η τιμή του συμβόλαιου μελλοντικής εκπλήρωσης της αμερικανικής ποικιλίας West Texas Intermediate εκτινάχτηκε κατά 11,3% στα 106,50 δολάρια το βαρέλι.

Ξέφρενο ράλι 11% για το αργό, παρέμβαση ΙΕΑ

Εκρηκτικά άνοδο καταγράφουν οι τιμές του αργού πετρελαίου την Τρίτη, με την αμερικανική ποικιλία να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Οι τιμές ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δολαρίων την περασμένη Πέμπτη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για διακοπές του εφοδιασμού από τη Ρωσία, σε μια ήδη πολύ σφιχτή αγορά.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβόλαιου μελλοντικής εκπλήρωσης της αμερικανικής ποικιλίας West Texas Intermediate εκτινάχτηκε κατά 11,3% στα 106,50 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 9,5% στα 107,26 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε την Τρίτη να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα παγκόσμια αποθέματα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι περιορισμοί στην προσφορά.

«Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί την πλήρη προσοχή μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ. «Η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία σε ένα εύθραυστο στάδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αντιπροσωπεύει το 4% των αποθεμάτων  1,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών έκτακτης ανάγκης των μελών.

Η συντονισμένη αυτή αποδέσμευση είναι μόλις η τέταρτη τέτοια προσπάθεια στην ιστορία του ΔΟΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v