Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω και από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο

Ράλι μεγαλύτερο του 4,8% καταγράφουν οι τιμές του Brent και του αργού, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014. Πιέσεις στον Μπάιντεν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Πάνω και από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου καθώς οι κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών μετά την εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν εμπόδια στη χρηματοδότηση του εμπορίου αποστολών αργού πετρελαίου και ορισμένοι traders επιλέγουν να αποφύγουν τις ρωσικές προμήθειες.

Τα futures του Brent κάνουν ράλι 4,85% στα 110,05 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 4,95% στα 108,54 δολάρια το βαρέλι. Και στους δυο τύπους πετρελαίου, οι τιμές κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014.

Όπως σημείωναν οικονομολόγοι, τα ζητήματα αναφορικά με τη χρηματοδότηση και ασφάλιση εμπορίου επηρεάζουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Επισημαίνεται πως οι ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 8% της παγκόσμιας προσφοράς.

Την ίδια ώρα, ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις άμεσα στις ενεργειακές εξαγωγές, οι Αμερικανοί traders σε κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και ο Κόλπος του Μεξικού αποφεύγουν το ρωσικό αργό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να συνασπίζονται και να ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της Αμερικής με το Κρεμλίνο και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v