Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 4% στις αγορές πετρελαίου με το βλέμμα στο εμπάργκο της ΕΕ

Το αμερικανικό αργό ενισχύετεαι στα 103 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ βρίσκεται στα $106.

Κέρδη 4% στις αγορές πετρελαίου με το βλέμμα στο εμπάργκο της ΕΕ

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, μετά από πτώση 9% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω ανησυχιών για την προσφορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται για να κερδίσει υποστήριξη για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και οι μεγάλοι παραγωγοί προειδοποίησαν ότι μπορεί να δυσκολευτούν να καλύψουν το κενό όταν βελτιωθεί η ζήτηση.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει όπως και τα εμπορεύματα και οι μετοχές αυτή την εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα από τους παρατεταμένους περιορισμούς της Covid στην Κίνα και τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η πλευρά της προσφοράς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Η ΕΕ πρότεινε την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά η ψηφοφορία, η οποία χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη, καθυστερεί, καθώς η Ουγγαρία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι οικονομίες τους μπορεί να υποφέρουν.

Ο αντίκτυπος του εμπάργκο θα μπορούσε να περιοριστεί εάν η απαγόρευση αμβλυνθεί για να περιοριστούν οι ανησυχίες των μελών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν κι άλλο ανοδικά.

«Ακόμα κι αν δούμε κάποια από τα μέτρα να χαλαρώνουν, είναι πιθανό οι κυρώσεις της ΕΕ να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων από την ΕΕ», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail al-Mazrouei προειδοποίησε την Τρίτη ότι όταν η ζήτηση καυσίμων ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του, ο OPEC+, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση χωρίς περαιτέρω επένδυση.

Το αμερικανικό αργό ενισχύετεαι 3,9%, στα 103 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο κατά 3,7% βρίσκεται στα $106.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v