Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 16% για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, άλμα 17% στην Ευρώπη

Κρίσιμη μονάδα παραγωγής LNG θα μείνει για καιρό κλειστή στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις από μεγάλο αγωγό αερίου.

Βουτιά 16% για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, άλμα 17% στην Ευρώπη

Βουτιά κάνουν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη, αφού η Freeport LNG είπε ότι η εγκατάστασή της που είχε πάρει φωτιά την περασμένη εβδομάδα πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει ξανά σύντομα.

«Η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων επισκευών και η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία του εργοστασίου δεν αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Στην εγκατάσταση, που βρίσκεται στο νησί Κουιντάνα του Τέξας, σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη Τετάρτη.

«Δεδομένης της σχετικά περιορισμένης περιοχής της εγκατάστασης που επηρεάστηκε από το περιστατικό, η επανέναρξη των μερικών λειτουργιών στοχεύει να επιτευχθεί σε περίπου 90 ημέρες», δήλωσε η Freeport LNG η οποία πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές εκτός ΗΠΑ.

Το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ χάνει 16% στα 7,22 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες καθώς τα παραπάνω σημαίνουν ότι περισσότερες ποσότητες θα είναι διαθέσιμες στη χώρα καθώς δεν μπορούν να εξαχθούν. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό διατηρείται στα 118,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ στα $121,25.

Αλμα κάνουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εκτινάχθηκαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς οι μειωμένες προμήθειες ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό αναπλήρωσης των χώρων αποθήκευσης εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα, την ώρα που ένα κύμα καύσωνα ενισχύει τη ζήτηση για ψύξη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 17%, ενισχυμένα για τρίτη ημέρα.

Εκτός από την εγκατάσταση στις ΗΠΑ που θα παραμείνει κλειστή για περισσότερο διάστημα, ταυτόχρονα, τεχνικά ζητήματα έχουν περιορίσει τις ρωσικές ροές μέσω ενός μεγάλου αγωγού προς τη Γερμανία κατά περίπου 40%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v