Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση για τις τιμές του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν στα 94,66 δολάρια το βαρέλι. Η οικονομία της Κίνας προβληματίζει ενώ πιθανή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν μπορεί να αυξήσει την προσφορά.

Νέα πτώση για τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και ενόψει της απάντησης του Ιράν σε πρόταση για συμφωνία σε ότι αφορά τα πυρηνικά που θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν 3,49 δολάρια ή 3,56%, στα 94,66 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσαν πτώση 1,5% την Παρασκευή.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 3,32 δολάρια ή 3,61% στα 88,77 δολάρια, μετά από πτώση 2,4% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, ενώ η παραγωγή διυλιστηρίων υποχώρησε στα 12,53 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία. Η τράπεζα ING μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4% από 4,4% προηγουμένως. Προειδοποίησε ότι είναι δυνατή περαιτέρω υποβάθμιση, ανάλογα με την ισχύ των εξαγωγών που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό, τους συνεχείς περιορισμούς λόγω πανδημίας

Η προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχτούν μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία θα άρει τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, είπαν οι αναλυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα απαντήσει στο πυρηνικό κείμενο της ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας και ότι μια συμφωνία μπορεί να συναφθεί εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε τρία εναπομείναντα ζητήματα.

"Θα χρειαστούμε περισσότερες συνομιλίες εάν η Ουάσιγκτον δεν δείξει ευελιξία για την επίλυση των υπολοίπων ζητημάτων... Όπως η Ουάσιγκτον, έχουμε το δικό μας σχέδιο Β εάν οι συνομιλίες αποτύχουν", δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v