Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για ύφεση ρίχνουν πάνω από 3% τις τιμές πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό χάνει 3,1 δολάρια και φτάνει στα $88 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση κατά 3,7 δολάρια βρίσκεται στα $95. Ο ΟΠΕΚ+ και πώς η αγορά παίζει το παιχνίδι του φόβου (game of chicken) με τη Σαουδική Αραβία και... σορτάρει.

Φόβοι για ύφεση ρίχνουν πάνω από 3% τις τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν την Τετάρτη, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την προβληματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και τα αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 στην Κίνα.

Οι διακυμάνσεις των τιμών από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, πριν από έξι μήνες, έχουν ταρακουνήσει τις αγορές.

Η αγορά πετρελαίου παίζει το παιχνίδι του φόβου (game of chicken) με τη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο την περασμένη εβδομάδα, με τους παίκτες να ποντάρουν στις δυνατότητες περικοπών της παραγωγής. Τώρα η αγορά είναι ανάποδα και λέει, κατά κάποιο τρόπο, «δείξε μου τις περικοπές» ή αλλιώς σορτάρουμε περαιτέρω την αγορά, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει (διαδικτυακά) στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επέκτεινε την πτώση της τον Αύγουστο, καθώς οι νέες μολύνσεις Covid, οι χειρότεροι καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών και ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων επηρέασαν την παραγωγή, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τη δυναμική της.

Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας από τη Shenzhen έως την Dalian επιβάλλουν lockdown και κλείσιμο επιχειρήσεων για να περιορίσουν τις εστίες Covid-19, σε μια εποχή όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βιώνει ήδη αδύναμη ανάπτυξη.

Το αμερικανικό αργό χάνει 3,1 δολάρια ή 3,4%, στα $88 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση κατά 3,7 δολάρια ή 3,7%, βρίσκεται στα $95. Απώλειες 6,1% για την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 249 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v